Meer over ons

Kapela Banachy is een  folkband, ontstaan aan het eind van de jaren negentig van de vorige eeuw. Leden zijn Peter, Stan, Eugene en Go¶ka Banach en Go¶ka’s jongere zus, Anka. Beide zussen hebben lang in de omgeving van Babia Góra in het Beskidy-gebergte in het zuiden van Polen gewoond en het is dan ook niet vreemd dat een groot deel van het repertoire van Kapela Banachy uit deze prachtige streek afkomstig is. 

Een belangrijk deel van het repertoire bestaat uit Zuid-Poolse, regionale kerstliederen.

Op jonge leeftijd speelden Peter and Stan op hun viool volksmuziek uit de Karpaten. Het duurde niet lang voordat hun ouders mee gingen zingen en spelen. De eerste optredens vonden dan ook thuis in de huiskamer plaats, op verjaardagsfeestjes voor familie en vrienden.

Meer en meer werd hun repertoire volwassen en plotseling trad familie Banach buitenshuis op, voor een echt publiek. Dat was ergens bij de wisseling van het millennium. Sindsdien heeft Kapela Banachy bij verschillende gelegenheden opgetreden, in Polen, Duitsland, België en in Nederland.

Het is de liefde voor het authentieke en voor de eenvoud ervan, alsook voor de pakkende teksten uit de Noordelijke Karpaten die hen inspireert om deze muziek te spelen. “Eenmaal in de ban van deze muziek, heeft zij ons nooit meer losgelaten”.

 

Terug